Mültecilerin hukuki ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, hazırladığı “Sınırsız Şenlik” isimli projeyle bir ilke imza atıyor. Dernek, hayatları boyunca savaş ve mülteci kampı dışında bir şey görmeyen Suriyeli çocuklara şenlik götürüyor. Türkiye sınırındaki Azez mülteci kamplarına 18-28 Eylül tarihleri arasında çocuklar için sinema, tiyatro, sokak oyunları ve yarışmalar götürmeyi planlayan dernek, öncesinde kampları ziyaret ederek bölgedeki ihtiyaçları tespit etti.
UMHD SURİYE’DEKİ KAMPLARI ZİYARET ETTİ
Ortadoğu’da son yüzyılın en şiddetli çatışmalarına sahne olan Suriye’deki savaşta 650 binden fazla insan hayatını kaybederken, 10 milyon insan yerinden edilmişti. Yerinden edilen 10 milyon Suriyelinin yaklaşık 1 milyonu Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelere sığınırken bölgede 31 adet kamp kuruldu. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği de Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na 1 kilometre uzaklıkta bulunan Azez mülteci kamplarını ziyaret etti.
SAVAŞIN ÇOCUKLARI SOSYALLEŞECEK
Bölgede incelemelerde bulunan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım ve ekibi, Siccu, Şemmarin ve Reyyan Kampları’nı gezdi. Özellikle çocukların durumlarını sahada gözlemleyen ekipler, kamplarda kalan mültecilerin yarısının 15 yaş altı çocuklar olduğunu tespit etti. Azez’de yer alan 6 konteyner kentteki toplam 3 bin çocuk savaşın içine doğmuş ve hayatlarında hiçbir zaman sinema, tiyatro, el işi, resim gibi etkinliklere tanık olmamıştı. Bu kapsamda harekete geçen Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, “Sınırsız Şenlik” adını verdiği projeyi hazırladı. Dernek gönüllüleri, savaşın en acı yüzüne maruz kalan Suriyeli çocukları sokak oyunları, sinema, tiyatro, yarışmalar ve gösteriler ile buluşturarak hayatları boyunca unutamayacakları bir gün yaşatmayı planlıyor. 11-21 Eylül tarihleri arasında Azez’deki mülteci kamplarında çocuklarla buluşacak olan gönüllüler, hem çocukları eğlendirecek, hem de onlara temas ederek sosyalleşmelerini sağlayacak.
EN BÜYÜK PROBLEM SU VE ELEKTRİK
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği heyetinin bölgede yaptığı incelemelere göre; Halep, Hama, Humus, Cerablus, Bab, Rakka, Deyr Ez Zor ve diğer çevre bölgelerdeki çatışmalardan sonra gelen 1 milyonu aşkın mülteci Türkiye’den gelen yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor. Kamplarda kendisine yer bulamayan pek çok mülteci aile ise zeytin ağaçlarının altına kurdukları derme çatma çadırlarda yaşıyor. Hava sıcaklığının fazla olması ve bölgedeki elektrik-su sıkıntısı Suriyeli mültecilerin hayatlarını idame ettirmesi için büyük bir engel teşkil ediyor.