Türkiye, milyonlarca göçmen ailesinin çocuklarının eğitim sistemine entegrasyonu için yürüttüğü dev proje PİKTES için dünyanın da takdiri topladı. Proje kapsamında 29 ilde 750 bin mülteci çocuğa okullarda eğitim veriliyor.
TBMM İnsan Hakları Göç Alt Komisyonu toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Suriyeliler başta olmak üzere Türkiye'de bulunan mülteci çocukların eğitim sistemine ve yaşadıkları ülkeye entegrasyonları ile ilgili yürütülen Suriyeli çocukların Türk Eğitim sistemine entegrasyonunun desteklenmesi PİKTES Projesi ile ilgili bilgi verdi. İşte dev projeden detaylar:
26 il 750 BİN ÖĞRENCİ
AB ile birlikte yürütülen projenin büyüklüğü 400 milyon avro. Proje mültecilerin yoğun olduğu 26 ilde devam ediyor. 750 bin öğrenciyi kapsıyor.
KİMLER VAR
Suriyelilerin yanısıra Afgan, Somali, Irak ve Yemen, Filistinli öğrencilere destek veriliyor.
DÖNÜYORLAR
5 -17 yaş aralığındaki öğrenci azalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bunun Suriyeliler başta olmak üzere mültecilerin ülkelerine geri dönmeye başlamasından kaynaklandığını, sayının daha da düşmesini bekledikleri mesajı verdiler.
EN YOĞUN İLLER
Öğrenci sayılarındaki yoğunluk İstanbul'da. Bunu Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis takip ediyor.
TÜRK ÇOCUKLARINA DA VERİLECEK
AB ile yürütülen proje kapsamında yapılan müzakereler sonrasında yeni bir karar alındı. Proje kapsamında mülteci çocuklara sağlanan kırtasiye gibi tüm yardımlardan Türk öğrenciler de yararlanabilecek.
200 YENİ ANAOKULU
Proje kapsamında önümüzdeki dönemde 200 prefabrik anaokulu yapılacak.
TÜRKÇE EĞİTİMİ
Bu güne kadar 550 bin kişiye Türkçe eğitimi verildi.
PSİKOLOJİK DESTEK
390 bin öğrenciye savaş nedeniyle yaşadıkları travmaların ortadan kaldırılması, eğitime entegre olabilmeleri için rehberlik hizmeti verildi.
İMAM-HATİP FAKTÖRÜ
Suriyeli kız çocuklarının okullara devamı ve erken evliliklerin önlenmesi konusunda imam hatip liseleri önemli bir rol üstlendi. Halen imam hatip liselerinde 100 binin üzerinde mülteci eğitim görüyor ve bunun büyük bölümü kız.
Kaynak: Sabah