Yunanistan'da, zorla geri itilen mültecilere uygulanan şiddet Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı. Legal Centre Lesvos isimli sivil toplum kuruluşu tarafından açılan davada, geçtiğimiz yıl Türkiye'den yola çıkan, aralarında 40 çocuk ve bir hamilenin de olduğu 200 mülteciyi taşıyan botun usulsüzce açık denizde bekletildiği, bazı kişilerin darp edildiği, kişisel eşyalarına el konulduğu ve mültecilerin su ve yemek olmadan Türkiye'ye geri gönderildiği kaydedildi.
SAATLERCE BEKLETİLDİLER
Geçtiğimiz yıl ekim ayında, Marmaris'ten İtalya'ya gitmek üzere hareket eden 200 kişilik mülteci botunun fırtına nedeniyle ilerleyemediği ve kaptanın telsizle yardım çağrısı yaptığı belirtildi. Yunan arama kurtarma gemisi ve iki devriye botunun çağrıyı cevapladığı ancak mültecileri, yardım etmek yerine saatlerce açık denizde beklettiği aktarıldı.
MOTORU VE KÜREĞİ OLMAYAN SANDALLARA BİNDİRDİLER
Beş saatin sonunda, 'maskeli ve silahlı askerlerin' bota binerek mültecilerin nakit para, telefon ve pasaportlarına el koyduğu öne sürüldü. Bu sırada birkaç kişinin darp edildiği belirtilirken, mültecilerin 10-15 kişilik gruplara ayrılarak motoru ya da küreği olmayan cankurtaran sandallarına bindirildiği, yemek, su veya can yeleği olmadan Türkiye sularına itildiği ifade edildi.
BİZİ İSTEMEDİKLERİNİ BİLİYORUM
Maskeli ve silahlı askerlerin bağırarak bota atladığını söyleyen Mahmud isimli mülteci, "Hepsinin silahları ve bıçakları vardı. Siyah kıyafetler giyiyorlardı ve maske takıyorlardı" dedi. Bu kişilerin, bottaki insanları coplarla dövmeye başladığı söyleyen Mahmud, "Bizi istemediklerini biliyorum ama şiddete başvurmadan Türkiye'ye gönderebilirlerdi" ifadelerini kullandı.
Legal Centre Lesvos'dan Natasha Ntailiani, yetkililerin bilinçli ve kasıtlı olarak mültecilerin açık denizde terk ettiğini ve hayatlarını riske attığını söyledi. Ntailiani, dava dosyası kapsamında 12 kişinin ifade verdiğini ve Yunan ve Türk sahil güvenliklerinin telsiz konuşmalarının kaydedildiğini belirtti.
Kaynak: GazeteDuvar