İstanbul / TÜRKİYE
Türkçe TÜRKÇE

Dünya Mülteciler Günü Konser Sanatçılarımız Röportajlarıyla Litros Sanat’ta

Anasayfa

Haberler

Dünya Mülteciler Günü Konser Sanatçılarımız Röportajlarıyla Litros Sanat’ta

Dünya Mülteciler Günü Konser Sanatçılarımız Röportajlarıyla Litros Sanat’ta

Dünya Mülteciler Günü Konser Sanatçılarımız Röportajlarıyla Litros Sanat’ta


Keman virtüözü Danial Ajdari, şarkıcı Omar Albanaa, Doğu Türkistanlı Hayrunnisa ile Amir Kılıç ve gitarist Herve Porcher İstanbul’un müziklerindeki yerini, dünya müziğinin İstanbul’daki karşılığının ne olduğunu Litros Sanat’a anlattı.







İranlı keman virtüözü Danial Ajdari:

İstanbul’un müziğime çok katkısı oldu. İstanbul’da tarihi yerleri gezerken ilham geliyor, duygu çeşitliliği yakalıyorum. Türkiye bende bir yabancı olarak farklı dil ve kültürün etkisiyle çeşitli duygular ortaya çıkıyor. İki kültürü bilen ya da çok fazla dil bilen müzisyenler, müziklerinde farklı melodileri kullanarak o harmanlanan farklı hissi dinleyenlerine veriyorlar.”

Doğu Türkistanlı müzisyen çift Hayrunnisa ve Amir Kılıç:

İstanbul bizi anavatanımıza götürüyor. İstanbul, birçok dünya insanın ve kültürünün buluştuğu bir yer. Bundan dolayı da müzik konusunda çok ilerlendiğini rahatlıkla görebiliyoruz. Çok renkli bir şehir. Biz de farklı bir renk olarak bu şehre ayrı bir renk bir duygu kattığımızı düşünüyoruz.”

Fransız gitarist Herve Porcher:

İstanbul, sesler ve müzikle dolu bir şehir. Şarkıcılardan ve müzisyenlerden ilham alarak Türkiye’nin de bana ayrı bir duyarlılık kazandırdığına inanıyorum. Türkiye, coğrafi konumu ve tarihi nedeniyle toplulukların çeşitli müzik gelenekleriyle kaynaşarak zenginleştiği inanılmaz bir kavşak noktası. Buradaki diğer insanların ne kadar etkili olduğunu, her birinin müziğe ayrı bir renk kattığını yavaş yavaş anladım. İstanbul’da deneyimlediğim en önemli şey ise müziğin kardeşçe olması ve nesiller arasında güzel bir bağ oluşturmasıdır.”

Yemenli müzisyen Omar Albanaa:

Bu şehirde kendimi buldum. Bugünün İstanbul’u dünün İstanbul’udur, hiç değişmedi. İstanbul, her türlü kültür ve sanatın kavşağıdır. Yemen ve Türk müziği bazı eski kültürel miraslarda buluşuyorlar. İstanbul müzik medeniyetlerin beşiğidir. Zorlukları ve ilham verici dokusuyla bir hayat konservatuvarı rolünü üzerine almışken öğrencileri de yetmiş iki milletten gurbet bülbülleridir adeta. İstanbul, farklılıkları ötekileştirmeyen aksine bir hazine gibi heybesindeki başka değerlerle harmanlayan bir medeniyet bütünleyicisidir.”

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin

Kaynak: Litros Sanat