İstanbul / TÜRKİYE
Türkçe TÜRKÇE

Bhasan Char Adası Ve Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlar

Anasayfa

Araştırma

Bhasan Char Adası Ve Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlar

Bhasan Char Adası Ve Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlar

2012’de Myanmar’da Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar sonucunda binlerce Müslüman katledilmiş, Müslümanlara ait yüzlerce ev ve iş yeri yakılmıştı. Myanmar ordusu 2017 yılında Arakan’daki sınır karakollarına düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe göstererek kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. Yaşanan bu zulüm nedeniyle yüz binlerce Arakanlı Müslüman Bangladeş’e göç etti. BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı ilk aşamada 900 bine ulaşmıştı. Günümüzde gayrı resmi rakamlara göre ise 1.6 milyonun üstünde Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş’te olduğu ifade ediliyor.

Bangladeş’teki Arakanlılar siyasi iktidarın kararı nedeni ile yeni bir göç mücadelesi ile yüz yüze… Yaklaşık 100.000 Arakanlı Müslümanın gelecekte deniz altında kalma ihtimali ile karşı karşıya olan adaya gönderilme riskli bulunuyor. Dakka yönetimi Bangladeş anakarasına 35 km. uzaklıktaki 20 yıl önce yüzeye çıkmış adaya halihazırda 7000’in üzerinde Arakanlı göndermiş durumda...

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği araştırma birimi üyeleri Celil Akdoğmuş ve Selim Vatandaş Bangladeş’teki belirsizliğe ilişkin kaleme aldıkları raporda Bhasan Char Adası’na gönderilmeye çalışılan Arakanlı sığınmacıların güvenliğine ilişkin hem sığınmacılar hem de uluslararası toplum nezdinde şüpheler olduğunu vurguluyor. Akdoğmuş ve Vatandaş’a göre Bangladeş yönetimi her ne kadar dünyanın en yoğun mülteci kampı Cox’s Bazar’daki nüfuzu azaltmak için sığınmacıları taşımayı hedeflese de “yüzer ada” olarak anılan Bhsan Char’daki elverişsiz koşullar, lojistik destek ve tektonik şüpheler konusunda uluslararası toplum vicdanını rahatlatmayı mümkün kılamıyor.

Sahadan ve literatürden verilerle hazırlanan raporda dört maddeyle önlemlere vurgu yapılmakta:

·        Uluslararası toplumun, Bangladeş üzerindeki gerilimi azaltmak için göçmenlere mali desteğini bir an önce tazelemesi gerekiyor.

·        Bangladeş hükümeti göçmenleri adaya sürme projesini insan merkezli bir yaklaşımla yeniden gözden geçirebilmeli.

·        Arakanlı sığınmacıların Bangladeş’e entegrasyonunu sağlayabilecek seçenekler henüz formüle edilebilmiş değil. Hükümet Bhasan Char’ın ötesine bakabilen “insan merkezli” kurumsal ve sürdürülebilir bir politika ortaya koymak zorunda.

·        Cox’s Bazar mülteci kampındaki periyodik olarak tekrar eden yangınlarla ilgili hükümet acil olarak önem alınmalı ve kampın güvenliğini sağlayabilmeli.