
Almanya'nın başkenti Berlin'de mültecilere ve mülteci barınaklarına yönelik saldırıların sayısında ciddi bir artış yaşandığı bildirildi.
Resmi veriler, 2024 yılında sığınmacılara yönelik 77 fiziki saldırı ve sekiz barınağa kasıtlı zarar verme vakası yaşandığını ortaya koydu. Bu rakam, 2023’te 32 saldırı ve barınaklara yönelik hiçbir olay yaşanmamasıyla karşılaştırıldığında çarpıcı bir artışı gözler önüne seriyor.
Yeşiller Partisi Berlin milletvekillerinden Ario Ebrahimpour Mirzaie’nin talebiyle açıklanan verilere göre, saldırılar sonucunda 34 kişi hastaneye kaldırıldı. Yaralananlar arasında 16 kadın, 14 erkek, iki kız çocuğu ve yaşları belirtilmeyen iki erkek bulunuyor. Saldırılarla bağlantılı olarak 37 şüpheli tespit edilirken, bunlardan 11’inin poliste sabıkası olduğu bildirildi. Mülteci barınaklarına yönelik saldırılarda ise faillerle ilgili somut bir ipucu elde edilemedi.
Verileri kamuoyuna açıklayan bir diğer Yeşiller Partisi milletvekili Jian Omar, bulguları 'alarm zili' olarak nitelendirdi. Omar, “Mülteciler için net bir koruma planı, tehlike altındaki barınaklarda görünür polis varlığı, kapsamlı önleyici çalışmalar ve en önemlisi sağdan gelen şiddeti açıkça tanıyan ve kararlı biçimde mücadele eden bir siyaset talep ediyoruz,” dedi.
Berlin’de şu anda resmi kabul merkezleri ve yurtlarda yaklaşık 35.000 mülteci barınıyor. Eski Tegel ve Tempelhof havaalanları gibi acil barınaklarda ise yaklaşık 10.000 kişi kalıyor. Bu tesisler, sıklıkla yetersiz koşullar ve aşırı kalabalık nedeniyle eleştiriliyor.
Berlin Mülteci İşleri Dairesi (LAF) yetkilileri, tüm barınaklarda şiddeti önlemeye yönelik güvenlik planlarının bulunduğunu ve çoğunda 24 saat güvenlik görevlisi olduğunu açıkladı. Kurum, Berlin’e gelen yeni sığınmacı sayısında da önemli bir düşüş yaşandığını bildirdi. Ocak-Şubat 2025 döneminde kente 1.761 kişi gelirken, bu sayı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 azaldı. Gelenlerin çoğu Vietnam, Moldova, Afganistan, Türkiye ve Suriye’den geldi.
Ukraynalılar da bu dönemde daha az sayıda geldi. 2024’ün ilk iki ayında 2.611 Ukraynalı Berlin'e sığınırken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 1.722’ye düştü.
Almanya İçişleri Bakanlığı'nın verileri de ülkedeki genel eğilimi yansıtıyor. 2024 yılında mülteci barınaklarına yönelik 'siyasi saikli' 218 saldırı yaşanırken, bu sayı 2023’te 167 idi. Bireysel olarak mültecilere yönelik suçlarda ise düşüş gözlendi: 2023’te 2.488 olan sayı, 2024’te 1.905’e indi.
Sol Parti milletvekili Clara Bünger, bu artan şiddetin siyasi sorumluluk gerektirdiğini belirterek şunları söyledi: “Yıllardır hakaret, tehdit ve saldırılar korkutucu düzeyde ve bunun siyasetçiler ve toplumun önemli bir kesimi tarafından kanıksanması kabul edilemez. Mülteciler koruma arayışıyla Almanya’ya geliyor ama buldukları şey ırkçı düşmanlık ve şiddet oluyor.”
Mart ayında Berlin’in güneybatısındaki Stahnsdorf kasabasında yedi aşırı sağcının bir mülteci barınağına zorla girmeye çalıştığı, bir güvenlik görevlisini darp ederek bayılttıkları bildirildi. Tanıklar, saldırı öncesinde grubun dışarıda aşırı sağ sloganlar attığını aktardı.
Almanya’da genel olarak aşırı sağ kaynaklı suçlarda da artış yaşanıyor. 2024 yılının ilk 11 ayında 33.963 aşırı sağ suçu kaydedildi; bunların 1.136’sı şiddet içeriyordu. Yıllık verilerin Mayıs ayında açıklanması bekleniyor.
Göçmen karşıtı söylemleriyle tanınan Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, Şubat ayındaki erken seçimde oyların yüzde 20’sinden fazlasını alarak en güçlü muhalefet partisi konumuna geldi.
Yeni şansölye olması beklenen Muhafazakâr lider Friedrich Merz ise göç politikalarının sıkılaştırılmasını seçim kampanyasının merkezine koymuştu. SPD ile yapılan koalisyon anlaşması bazı vaatleri yumuşatsa da aile birleşimini sınırlayan, sınır kontrollerini sıkılaştıran ve Suriye ile Afganistan gibi ülkelere sınır dışı planlarını içeren sert önlemler öngörüyor.
Kaynak: euronews